Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ - ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΚΛΙΩΤΗ


Ο Εργατολόγος - Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Δημήτρης Περπατάρης ως εισηγητής στην ημερίδα του ΔΣΑ με θέμα το Νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο

Σε μια πολύ κατατοπιστική και ουσιώδη παρέμβαση προχώρησαν οι δικηγόροι εργατολόγοι νομικοί σύμβουλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Συμβασιούχων Εργαζομένων Κοινωφελών Προγραμμάτων (ΠΑΕΝΣΕΚΠ), κύριοι Περπατάρης Δημήτριος και Ρουκλίωτης Νικόλαος μέσω της εισήγησης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, όπου μεταξύ εξεχουσών προσωπικοτήτων που παρέστησαν ως ομιλητές ήταν και ο κύριος Περπατάρης Δημήτριος.

Στην εισήγησή του (παρατίθεται μέσω συνδέσμου στο τέλος της παρούσας εισαγωγής) ο κύριος Περπατάρης επικεντρώθηκε στις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο σε σημαντικούς τομείς του συλλογικού εργατικού δικαίου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όσον αφορά στην υποχρέωση εγγραφής των σωματείων στο ΓΕΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΓΕΜΗΣΟΕ), τόνισε ότι «πρόκειται για μια καταφανώς αντισυνταγματική ρύθμιση που προσβάλλει τον ίδιο τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι και της συνταγματικά προστατευόμενης συλλογικής αυτονομίας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον άρθρο 84 του νέου νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η τήρηση ψηφιακών βιβλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων - μητρώο μελών, πρακτικά συνεδριάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των μελών, πρακτικά συνεδριάσεων διοίκησης, κτλ. – και όπως διαφαίνεται «σκοπό έχει την παρακώλυση της ελεύθερης λειτουργίας των σωματείων, την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής τους δράσης και τη νομιμοποίηση επεμβάσεων είτε εκ μέρους του κράτους είτε εκ μέρους του εργοδότη στη συνταγματικά προστατευόμενη εσωτερική αυτονομία των συνδικάτων».

Εξίσου σημαντικοί σταθμοί της εισήγησης αποτέλεσαν και οι περιορισμοί στον τρόπο λήψης αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων, η απορρύθμιση της ειδικής συνδικαλιστικής προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών, η απορρύθμιση του απεργιακού δικαιώματος και τέλος η αναστολή ισχύος της Σ.Σ.Ε. ή  Δ.Α. σε περίπτωση άσκησης αγωγής κατά αυτής μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης επί της αγωγής.

Η διεξοδική ανάλυση των ανωτέρω θεμάτων ακολουθεί στο Κείμενο Παρέμβαση για το εργασιακό νομοσχέδιο των Εργατολόγων ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ - ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΚΛΙΩΤΗ

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα Κοινωφελή Προγράμματα δηλώνουμε παρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 10ης Ιουνίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή στις 4 Ιουνίου του 2021 και έπειτα από ορισμένες παρεμβάσεις/διορθώσεις, πρόκειται να προσδώσει και - στη συνέχεια - να διαμορφώσει το νέο εργασιακό γίγνεσθαι στην χώρα μας. Με γνώμονα την υποχρέωση της Ελλάδας να συμμορφωθεί με την Αναλυτική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Working Time Directive) που ισχύει από το 2003 (η καθυστέρηση αποτελεί ένα άλλο θέμα συζήτησης) και καθώς οι ραγδαίες αλλαγές σε πολλές κοινωνικές εκφάνσεις είναι ολοφάνερες, ήταν επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση των εργασιακών δεδομένων, όχι όμως ευνοώντας μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, αλλά κυρίως φροντίζοντας τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της αξιοπρεπούς απασχόλησης και με σκοπό την ποιότητα ζωής του εργαζομένου πολίτη.

Ωστόσο, το Υπουργείο μάλλον λησμόνησε να αναφερθεί στις ελαστικές μορφές εργασίας όπως αυτή των κοινωφελών προγραμμάτων και με ποιον τρόπο θα εξασφαλίζεται η προστασία των εν λόγω εργαζομένων στο πλαίσιο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Μήπως δεν θα έπρεπε να εξωραΐζει σε τέτοιο βαθμό - που ήδη το πράττει – τα εργασιακά μελλούμενα στη χώρα μας; Είναι βέβαιο ότι σε αρκετά σημεία του νομοσχεδίου εντοπίζονται θετικά χαρακτηριστικά, που ήδη η έλλειψή τους προηγουμένως αποτελούσε τροχοπέδη στην εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων και σε καμία περίπτωση δεν τιμούσε μια χώρα που είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Παρά ταύτα, είναι απορίας άξιο, με ποιο τρόπο, όχι μόνο θα προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα, αλλά πώς θα εξασφαλιστούν καθώς ακόμα έως τώρα αυτή η ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα εργαζομένων δεν κατέχει ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους στους δημόσιους φορείς όπου εργάζονται.

Αν το Υπουργείο Εργασίας προωθεί την εργασιακή ισότητα, όφειλε να προνοήσει και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω των ελαστικών μορφών εργασίας και δη στο πλαίσιο των κοινωφελών προγραμμάτων, όπου οι απολαβές είναι πενιχρές και η αγωνία των εργαζομένων χτυπάει κόκκινο καθώς πλησιάζει η ώρα της απόλυσής τους και για άλλη μια φορά θα έρθουν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας και με όποιες οδυνηρές συνέπειες αυτό επιφέρει σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Πανελλήνια Ένωση Συμβασιούχων Εργαζομένων Κοινωφελών Προγραμμάτων ενώνει τη φωνή της με αυτήν όλων των συνδικαλιστικών φορέων της χώρας και τάσσεται υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα λάβουν χώρα στις 10 Ιουνίου του 2021.

Οι συμβασιούχοι στα κοινωφελή προγράμματα δεν πρέπει να λησμονήσουμε σε καμία περίπτωση ότι δεν είμαστε «ωφελούμενοι» όπως θέλουν να μας αποκαλούν, αλλά ευάλωτοι εργαζόμενοι με δικαιώματα που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.

Διεκδικούμε την εργασιακή ισότητα και δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν τα εργασιακά κεκτημένα, αλλά οφείλουμε να παλέψουμε με όλα τα θεμιτά μέσα έτσι ώστε αυτά να αφορούν και εμάς, τους εργαζόμενους στα κοινωφελή προγράμματα.

Δεν θα επιτρέψουμε:

την κατάργηση του 8ώρου,

την κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων από τους αγώνες ετών,

την κατάργηση του δικαιώματος στις συλλογικές διεκδικήσεις,

την κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης και οργάνωσης.

 

Και μην ξεχνάμε πως «Ο καθένας μας ξεχωριστά είναι μια σταγόνα, αλλά όλοι μαζί είμαστε ένας ωκεανός» (Ryunosuke Satoro, Ιάπωνας συγγραφέας).

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Βίντου Αουρέλα

Ευρενοπούλου Τιτίκα