Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ - ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΚΛΙΩΤΗ


Ο Εργατολόγος - Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Δημήτρης Περπατάρης ως εισηγητής στην ημερίδα του ΔΣΑ με θέμα το Νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο

Σε μια πολύ κατατοπιστική και ουσιώδη παρέμβαση προχώρησαν οι δικηγόροι εργατολόγοι νομικοί σύμβουλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Συμβασιούχων Εργαζομένων Κοινωφελών Προγραμμάτων (ΠΑΕΝΣΕΚΠ), κύριοι Περπατάρης Δημήτριος και Ρουκλίωτης Νικόλαος μέσω της εισήγησης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, όπου μεταξύ εξεχουσών προσωπικοτήτων που παρέστησαν ως ομιλητές ήταν και ο κύριος Περπατάρης Δημήτριος.

Στην εισήγησή του (παρατίθεται μέσω συνδέσμου στο τέλος της παρούσας εισαγωγής) ο κύριος Περπατάρης επικεντρώθηκε στις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο σε σημαντικούς τομείς του συλλογικού εργατικού δικαίου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όσον αφορά στην υποχρέωση εγγραφής των σωματείων στο ΓΕΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΓΕΜΗΣΟΕ), τόνισε ότι «πρόκειται για μια καταφανώς αντισυνταγματική ρύθμιση που προσβάλλει τον ίδιο τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι και της συνταγματικά προστατευόμενης συλλογικής αυτονομίας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον άρθρο 84 του νέου νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η τήρηση ψηφιακών βιβλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων - μητρώο μελών, πρακτικά συνεδριάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των μελών, πρακτικά συνεδριάσεων διοίκησης, κτλ. – και όπως διαφαίνεται «σκοπό έχει την παρακώλυση της ελεύθερης λειτουργίας των σωματείων, την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής τους δράσης και τη νομιμοποίηση επεμβάσεων είτε εκ μέρους του κράτους είτε εκ μέρους του εργοδότη στη συνταγματικά προστατευόμενη εσωτερική αυτονομία των συνδικάτων».

Εξίσου σημαντικοί σταθμοί της εισήγησης αποτέλεσαν και οι περιορισμοί στον τρόπο λήψης αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων, η απορρύθμιση της ειδικής συνδικαλιστικής προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών, η απορρύθμιση του απεργιακού δικαιώματος και τέλος η αναστολή ισχύος της Σ.Σ.Ε. ή  Δ.Α. σε περίπτωση άσκησης αγωγής κατά αυτής μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης επί της αγωγής.

Η διεξοδική ανάλυση των ανωτέρω θεμάτων ακολουθεί στο Κείμενο Παρέμβαση για το εργασιακό νομοσχέδιο των Εργατολόγων ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ - ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΚΛΙΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου